Kategoriat
Näytelmät

Pimeän läpi 2002-2003

Viides näytelmä – esitetty vuosina 2002 – 2003

Ohjaaja: ”näytelmä pohjautuu helluntaiseurakunnan Pastori Markku Tuppuraisen kipeään ja värikkääseen elämään. Näytelmä on matka ihmisen sieluun ja se kertoo mitä ihmisen sisällä voi tapahtua, kun elämä muuttuu.

”Pimeän läpi” on kipeä kannanotto nykynuorison pahoinvointiin. Tiedostusvälineet täyttyvät tästä huolesta. Tulevaisuus kuitenkin kasvaa nuorista. He tarvitsevat toivoa, ja se on Jumalassa. Teimme tutkimusmatkaa outoon ja pelottavaan, järisyttävään maailmaan.Kuitenkin samat
tarpeet, ihmisyys, rakkauden nälkä ja Jumalan ikävä meissä kaikissa asuu – niin kadun nuorissa kuin seurakuntalaisissakin. – Ja muutos on mahdollinen!”

Otteita kritiikistä:

Ilkka: Seinäjoen teatteritarjonnassa esitys puolustaa paikkaansa, ja on kannanotto tärkeään aiheeseen. Ohjaajat kehittyvät hyvään suuntaan. Esitys ottaa käyttöön elokuvakerronnan tekniikan piirteitä, mutta antaa etusijan näyttelijän kyvyille vetää yleisö esityksen imuun. Esitys puhuu Suoraan. Siinä on tehokkaita ja raskailtakin tuntuvia kohtauksia. – Lavasteet, valot ja äänet toimivat esityksen hyväksi laadukkaasti. Mukaan on saatu mielenkiintoisia, hyviä näyttelijöitä. Rankat kokemukset käydään lapi sortumatta liioitteluun. Mutta on vaikea uskoa, etta käänne Kuren uuteen elämään voisi tapahtua yhden pelastusarmeijalaisen käynnin perusteella. Toivoisin, että lopun uskoontulo olisi voitu kertoa yhtä tehokkaasti ja tunteisiin vetoavasti kuin alun huumeisiin sortuminen. Teatterin tarina vaikuttaa ja herättää ajattelemaan.”Pimeän läpi” on vakavasti otettava, ajankohtainen, ravisteleva puheenvuoro. ”

Yleisöpalaute: ”Näytelmä on mustavalkoinen kuvaus elämän mahdottomuudesta, mutta myös mahdollisuudesta. Se koskettaa, puhuttelee ja antaa toivon. – Näyttelijöiden suoritukset ovat vahvoja ja pelottavan uskottavia. Näytelmä ei ole uskonnollista aivopesua, vaan totta tamän päivän yhteiskunnassa. Se antaa kasvot tarinoille joita lehdissä kauhistelemme. Esitys toimii peilinä tilanteille joissa elämme.

Kiitos: Kristylle ja Markku Tuppuraiselle kun annoit elämäsi kipeyden toisille jaettavaksi – mutta saimme myös valtavan toivon – elämä voi muuttua olosuhteista ja koetusta huolimatta. ”

Perustuu Markku ”Kure” Tuppuraisen elämäntarinaan.

Käsikirjoitus: Kimmo Kovanen
Ohjaus: Kimmo ja Johanna Kovanen
Lavasteet: Anni Siikaniemi ja Kai Hirvelä
Valot: Teemu Koskinen
Äänet ja musiikki: Michael Truelight (Tigre Wood & A.J.)
Äänentoisto esityksissä: Mauri Luoma

Näyttelijät

Kure: Kai Hirvelä
Kuren äiti: Kaisu Ristilä (ja Johanna Kovanen)
Kuren isä: Jaakko Pihlajamäki
Rassi: Hannu Mäenpää
Juvonen: Jukka Laaksonen
Kikka Riikka Puolijoki
Susa: Sari Mustajärvi
Naapurin rouva, Saarnaaja: Marja Mäkelä
Opettaja, Poliisi: Anni Siikaniemi
vartija, poliisi, mies kadulla: Heikki Karvonen

Kadun kansaa

Heikki Karvonen
Jukka Laaksonen
Sari Mustajärvi
Hannu Mäenpää
Marja Mäkelä
Jaakko Pihlajamäki
Riikka Puolijoki
Kaisu Ristilä
Anni Siikaniemi